Förebyggande

TRÄNA
Att träna och röra sig är väldigt viktigt för kroppens fysiska och psykiska välbefinnande. Rörelseapparaten består bl.a. av skelett, leder, muskler, senor, ledband och nervbanor. Att lära känns sin kropp och själ, anser jag är av största vikt för att man ska kunna undvika smärta och värk. Regelbunden motion stärker bland annat kroppens immunförsvar och ökar din förmåga att klara av stress.

Det bästa du kan göra är att välja någon träningsform du tycker är rolig. Det finns många olika möjligheter, som tex. styrketräning, gympa/aerobics, simning, löpning, cykling och liknande. Jag hjälper gärna till med råd. Om du vill, kan jag utforma ett personligt anpassat träningsprogram.

KOST
Det är viktigt att äta regelbundet. Tänk på att få i dig näringsriktig och energirik mat. Något man ofta glömmer är att dricka ordentligt. Du bör se till att dricka 1-2 liter vatten varje dag. Om man slarvar med det, är det vanligt att man får huvudvärk och känner sig trött. Självklart är detta extra viktigt när du tränar!

SITT OCH LIGG RÄTT
Idag har många av oss stillasittande jobb. Det är inte bra för kroppen, utan medför att leder och muskler lätt blir stela och ömma. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler om smärta. Kontakta mig i tid om du har ont någonstans, så undviker du att problemet blir kroniskt och svårare att avhjälpa.

"Människan är gjord för fysisk aktivitet"t